Collegereeks: Gezond Stedelijk Landschap

In het kader van het thema ‘Gezond Landschap ’ organiseert de NVTL, in samenwerking met het architectuurcentrum Makeblijde/ aMb uit Houten, een programma met colleges presentaties en onderzoeksopdrachten dat zal ingaan op de interactie tussen ruimtelijke inrichting, gebruik, beleving en gezondheid. De eerste colleges van Mathijs Dijkstra en Maria Koelen zullen worden gegeven op vrijdag 23 september 2016. U bent van harte uitgenodigd om deze te bezoeken.

Gezondheid en ruimte
Prof. Dr. Maria Koelen Health & Society Wageningen University

Gezondheid en de gebouwde en/of natuurlijke omgeving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Aandacht voor deze relatie is ontstaan tijdens de industriële revolutie (1750-1850), toen grote groepen mensen naar de stad trokken omdat daar werkgelegenheid was. De snelle bevolkingsgroei in steden leidde ertoe dat mensen leefden onder erbarmelijke, vaak ziekteverwekkende, omstandigheden. Er is ondertussen veel vooruitgang geboekt, maar aandacht voor de omgeving blijft cruciaal. Gebouwen en hun omgeving zijn steeds bewegingsarmer geworden, hetgeen in verband wordt gebracht met het ontstaan van chronische ziekten, zoals obesitas en hart- en vaatziekten. Ook maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de vergrijzing van bevolking en de toename van een-persoonshuishoudens, stelt eisen aan het ontwerp en inrichting van de omgeving.

 MD landschapsarchitecten

                                                                                               (illustratie MD Landschapsarchitecten)

Planning voor gezondheid
Ir. Mathijs Dijkstra, MD Landschapsarchitecten
Gezondheid van inwoners was één van de belangrijkste doelen van de stedenbouwkundig en landschappelijk ontwerp aan het begin van de twintigste eeuw.
En met succes! Inmiddels is deze relatie verwaterd én zijn de gezondheidsopgave enorm veranderd en de huidige praktijk in de stedenbouw heeft daarop nog geen antwoord. De problematiek is urgent en vraagt om een fundamentele omslag in het denken over samenleven, ruimte en gezondheid. De middelen zijn bekend en liggen voor het grijpen. Een verkenning voor de stad Groningen toont welke kansen er liggen.
 
Tijd colleges: 15.00 – 17.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur)
Prijs toegang colleges: € 12,00 (leden NVTL gratis)
 
Download hier de flyer.
 
Locatie en aanmelden:
Park Makeblijde
Oud Wulfseweg 3
3992 LT Houten
Opgave voor deelname kan via; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 020-4275590
 
Volgende bijeenkomsten:

vrijdag 14 oktober
COMFORTZONE | BELEVING & GEDRAG
Wouter Tooren, Bureau Eyckveld
LEVENDE GEBOUWEN
Pieter Hennipman, Eco-Wise

vrijdag 18 november
GREENWAYS | INFRATECTURE
Martin Knuijt, OKRA
SMART ENVIRONMENT
Sjerp de Vries, Alterra
 
Tijd colleges : 15.00 – 17.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur)
Prijs toegang colleges : € 12,00 (leden NVTL gratis)
 
Vrijdag 16 december
SEMINAR:GEZOND STEDELIJK LANDSCHAP.
In het najaar van 2016 wordt een crosssectoraal ontwerpend onderzoek uitgevoerd naar de toekomstige (her)inrichting en (her)bestemming van de Molenzoom in Houten. Tijdens het seminar zullen prominente deskundigen, beleidsmakers en ontwerpbureaus aan de hand van de resultaten van dit onderzoek hun standpunten visies en projecten delen en bediscussiëren met een breed publiek van leken, stedelijke professionals en beleidsmakers. De centrale vraag is hoe een vliegwiel voor ontwikkeling in gang te zetten. 
 
Tijd seminar: 13.00 – 17.00 uur (onder voorbehoud)
Het seminar is gratis toegankelijk
 
 
 
logopark
                sfci2
NVTL logo