Vaste planten heroveren hun plaats in de openbare ruimte. Ontwerp met planten behoort tot het hart van de tuin- en landschapsarchitectuur. Combinaties van gemengde beplantingen verschieten in de loop van het seizoen van kleur en geven de ruimte telkens een ander aanzien. Welke borders met zomerbloemen leveren tevens een interessant herfstbeeld op?

De NVTL en de Tuinen Mien Ruys nodigen u uit voor een cursus over gemengde beplantingen, gericht op verandering tijdens het groeiseizoen. Vorig jaar hebben 45 deelnemers de cursus met succes afgerond. Bij voldoende belangstelling kunnen leden van de vereniging in 2016 hun vakkennis opnieuw opfrissen en aanvullen.

De cursus wordt gegeven in de Tuinen Mien Ruys te Dedemsvaart:

  • op zaterdag 23 april 2016 in het prille voorjaar;
  • op zaterdag 2 juli, wanneer de bloemen bloeien;
  • op zaterdag 24 september, met herfstkleuren.

 

Deskundige gidsen leiden de cursisten rond in de tuinen en wijzen op het gebruik van uiteenlopende soorten en het beheer in de loop der tijd. Om de beelden stevig in het geheugen te prenten worden snelle schetsen gemaakt van telkens dezelfde plekken. Het doel is om gericht te kijken en verbanden te leggen tussen context en compositie; oog, hoofd en hand; vorm, kleur en ruimte. Onder leiding van Saskia de Wit, Piet Ziel en Johan Meeus wordt de beplanting in de omgeving getekend. Niet om oogstrelende plaatjes te verzamelen maar ter verruiming van het inzicht, overzicht en doorzicht van de ruimte in de tijd.

DSC01818 1

Sanne Horn en Anet Scholma zetten de cursisten aan tot zelfstandig combineren en componeren met planten. Enkele vuistregels zijn daarbij:

  • gebruik alleen planten waarvan je de habitus, blad- en bloemkleur, groei- en bloeiwijze goed kent;
  • beperk de combinaties van gemengde beplantingen tot maximaal vijf plantensoorten per border;
  • leer een beperkt aantal planten door-en-door kennen door jezelf daarin gericht bij te scholen.
 
Tijdens deze cursus wordt een zekere kennis van het sortiment verondersteld, danwel door zelfstudie bijgespijkerd, om het ontwerp toe te kunnen spitsen op de dynamiek in tijd en ruimte. De cursus is speciaal gericht op verdieping van de ontwerpkennis van tuin- en landschapsarchitecten. Wanneer u bent ingeschreven in het architectenregister, voldoet deze cursus aan de verplichting tot bij- en nascholing voor 2016. ”Het gaat om activiteiten die primair tot doel hebben relevante kennis, vaardigheden en inzicht van de geregistreerde te vergroten.” Daarnaast kunnen medewerkers van bij de NVTL aangesloten bureaus hun kennis van beplantingsplannen bijspijkeren en opfrissen. Na afloop van de cursus ontvangt elke deelnemer een certificaat.
 
De cursus wordt gegeven in de Tuinen Mien Ruys, Moerheimstraat 84, Dedemsvaart, op zaterdag 23 april 2016, 2 juli 2016 en 24 september 2016, van 10.00-20.30. De kosten voor deze drie dagen zijn € 600,-. Leden NVTL krijgen € 150,- korting op de cursusprijs en betalen slechts € 450,-. Studentleden NVTL € 400,-.Lunch en diner zijn bij de prijs inbegrepen.
 
Download hier het inschrijfformulier.
 
Inschrijven kan tot 25 maart 2016. Voor vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Ben u geen lid van de NVTL? Word lid en profiteer meteen van de korting. Download hier het inschrijfformulier.