Download de uitnodiging

In het kader van het thema ‘Landschapsarchitectuur als duurzame strategie’ bezoeken we op vrijdag 28 maart 2014 het Nationaal Militair Museum Soesterberg. Het NMM wordt in opdracht van het ministerie van Defensie en de Rijksgebouwendienst door Heijmans gebouwd. De opdracht omvat zowel het ontwerp, bouw, onderhoud, financiering als het facilitaire beheer van het nieuwe museum en het 45 hectare grote museumkwartier op de voormalige militaire vliegbasis. H+N+S Landschapsarchitecten is verantwoordelijk voor het landschapsontwerp van dit gebied.

Het museumkwartier maakt deel uit van vliegbasis Soesterberg, dat ingericht wordt als natuurgebied. Het samenbrengen van cultuurhistorie, recreatie en natuur vormde een uitdagende opgave, waarvoor een zoneringsplan in het ontwerp verweven werd. Verschillende terrassen zijn in het terrein geaccentueerd, elk terras met een eigen dominant thema; boven op de heuvel het rustige natuurdeel, het middenterras waar de bezoeker aankomt vertelt de geschiedenis van de plek, op het laagste terras aan de start- en landingsbanen is het museumcomplex gelegen. Om een ecologisch waardevolle en visueel interessante omgeving te ontwikkelen, is samen met bosecologen een innovatief beplantingsplan opgesteld, geïnspireerd op natuurlijke bosdynamiek.

De excursie begint met een toelichting door Sandra van der Pluym van Heijmans en Arjen Meeuwsen van H+N+S Landschapsarchitecten. Aansluitend krijgen we een rondleiding over het terrein dat op dit moment in aanleg is. De excursie wordt afgesloten met een discussie en borrel op de locatie. 

Programma:

  • 14.00 - 14.15 Inloop met koffie in het informatiecentrum van het Nationaal Museum Soesterberg
  • 14.15 - 14.30 Welkom en introductie
  • 14.30 - 15.00 Toelichting op het project door Sandra van der Pluym van Heijmans
  • 15.00 - 16.00 Toelichting op het landschapsontwerp door Arjen Meeuwsen van H+N+S Landschapsarchitecten
  • 16.00 - 17.00 Rondleiding over het terrein van het Nationaal MilitairMuseum
  • 17.00 - 18.00 Discussie en borrel

 

Opgave voor deelname graag voor 24 maart bij Peter Wijnhof via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 020-4275590. Het Nationaal Militair Museum is gelegen aan de Verlengde Paltzerweg 1 in Soest. www.nmmbouwt.nl. Voor de excursie geldt een beperkte inschrijving. Leden gaan voor. Inschrijving op volgorde van aanmelding. Ben je geen lid van de NVTL, dan betaal je €25,- (studenten 10,-) voor deelname aan de excursie.