“When a work lifts your spirits and inspires bold and noble thoughts in you, do not look for any other standard to judge by: the work is good, the product of a master craftsman.”

Jean de la Bruyère, 17e eeuw

Van aanbestedingen tot uitvoeringscultuur worden projecten steeds  gefragmenteerder en kleinschaliger uitgevoerd. Hierbij spelen de ambachtelijke competenties van elke professional een grote rol om tot een succesvol gerealiseerd plan te komen. Regie en eindverantwoordelijkheid kunnen nogal veranderen binnen een project door steeds meer vormen van nieuwe governance-modellen binnen de stedenbouwkundige ontwikkelingen. Daardoor zijn nieuwe maatstaven voor kwaliteit binnen het uitvoeringsproces nodig. Maar wat zijn de ambachtelijke competenties binnen de verschillende niveaus in het bouwproces van concept tot het detail en uitvoering? Hoe kun je als landschapsarchitect grip houden op de kwaliteit van het ontwerp? En, met welke experts en deskundigen gaat de landschapsarchitect de nieuwe samenwerkingsverbanden aan?

De lezingenreeks Vakmanschap; ambachtelijkheid in de landschapsarchitectuur zoomt in op een actuele (her)definitie van het begrip vak- en ondernemerschap om de nieuwe potenties van de vakkundigheid binnen de landschapsarchitectuur te onderzoeken. Wat zijn de verschillende noties van vakmanschap binnen de ontwerp praktijk en hoe kan de landschapsarchitect zich het beste positioneren in een constant veranderend werkveld?

 

Praktische informatie
Locatie: Architectuurcentrum Makeblijde | aMb, Oud Wulfseweg 3, Houten
Tijd: 15 – 17 uur, inloop vanaf 14.30 uur
Prijs: € 15,- inclusief drankje na afloop per lezing (€ 10,- studenten)
Passe-partout: € 65,- voor alle 5 middagen (€ 45,- studenten)
Kaarten: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., na betaling ontvangt u een entreebewijs
 
Programma
 
1. Strategie en proces
Vrijdag 25 oktober 2013
Reinder Bakker (Overtreders W), Frank Stroeken (terra incognita)
 
2. Ambachtelijkheid en handvaardigheid
Vridjag 29 november 2013
Anouk Vogel (Anouk Vogel Landscape Architecture), Martin Knuijt (OKRA)
 
3. Ontwerp en sense of place
Vrijdag 17 januari 2014
Bruno Doedens (SLeM), Erick de Lyon (Atelier de Lyon)
 
4. Wetenschap en ontwerptraditie
Vrijdag 7 februari 2014
Eelco Hooftman (Gross.Max), Paul Roncken (Landscape Architecture Wageningen)
 
5. Vakmanschap in uitvoering
Vridjag 21 maart 2014
Hugo Rots (Rots Maatwerk), GertJan Koopman (Heem), Elger Blitz (Carve)