Fiets- en wandelexcursie langs de Groene Connectie: Essenburgpark, Spoortuin, Spoordijk Spangen, Dakpark, Voedseltuin

Ga met de NVTL mee op pad langs de Groene Connectie, het lintpark [de groene promenade] van 8 kilometer rond Delfshaven. Je ontdekt de verrassende diversiteit van het gebied en spreekt een aantal initiatiefnemers. De excursie eindigt in De Spoortuin waar onder het genot van een drankje een korte discussie plaatsvindt.

Wanneer:                     15 september van 14.00 tot 18.00 uur.

Start en eindpunt:         De Spoortuin, Essenburgsingel 48, Rotterdam

a

De Groene connectie

De Groene Connectie rijgt een groot aantal bewonersinitiatieven in Rotterdam Delfshaven aaneen tot een 8 kilometer lang lintpark. Ontstaan door de onderlinge samenwerking tussen bewonersgroepen krijgt de Groene Connectie steeds meer de status van een stedelijke promenade en dringt zo ook de formele planprocessen binnen. Elk deel van de Groene Connectie heeft zijn eigen verhaal en karakter.

Het Essenburgpark is de jongste loot en sluitsteen van de Groene Connectie en nog volop in ontwikkeling. Dit voormalige NS-terrein van 7 hectare is op initiatief van buurtbewoners aangekocht door de gemeente en groeit onder hun beheer uit tot een stadsnatuurgebied met grootschalige waterretentie (‘Voorbeeldig project’ volgens het Blauw Kamer Jaarboek Landschapsarchitectuur en stedenbouw in Nederland 2016).

aa       aaaa

De initiatiefnemers willen gebruikmaken van het momentum rond groen en bottom-up om de Groene Connectie duurzaam te verankeren.

  • Ze betrekken zorg- en welzijnspartijen zodat de Groene Connectie een ‘gezond stadslandschap’ van betekenis wordt: een aaneenschakeling van plek waar alternatieve oplossingen voor burgerbetrokkenheid, participatie, inclusie, leefplezier, waardigheid, gezondheid en bewegen tot stand komen.
  • Ze betrekken het Waterschap en stadsontwikkeling om zo de Groene Connectie in ontwikkelplannen te doen landen en water en groen opgaves in de Groene Connectie te realiseren. 
  • Ze werken aan  bruggen waar deze ontbreken om de verbindingen beter te maken en zoeken hier ook financiering voor.

 

Kijk voor een eerste indruk op www.degroeneconnectie.nl. De kaart aldaar geeft in één oogopslag weer, wat de ruimtelijke en maatschappelijke ambitie van de Groene Connectie is. Zie ook de Facebooksites van De Spoortuin en het Essenburgpark.

aaaaaa       aaaaaaa

De excursie is een initiatief van de commissie Vakontwikkeling en staat in het teken van het jaarthema ‘Gezond landschap’.

Opgave voor deelname graag uiterlijk 10 september bij Peter Wijnhof via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 020-4275590. Geef daarbij aan of je zelf een fiets meeneemt of dat wij er een moeten reserveren (staan klaar bij De Spoortuin).Voor de excursie geldt een beperkte inschrijving. Leden gaan voor en de inschrijving is op volgorde van aanmelding. Ben je geen lid van de NVTL? Dan betaal je € 25,- (studenten € 10,-) voor deelname aan de excursie, incl. fietshuur.

Met vriendelijke groet,
namens de commissie Vakontwikkeling,

Willemien de Wolde