Najaarsexcursie NVTL - NDV 2019 Hemelrijk Essen

Arboretum Kalmthout te België
Datum
vr 18 OKT

Beschrijving

De NVTL (Nederlandse Vereniging van Tuin- en Landschapsarchitecten) en de NDV (Nederlandse Dendrologische Vereniging) nodigen hun leden uit voor de najaarsexcursie. Uiteraard zijn zoals altijd geïnteresseerde niet-leden ook welkom. Het onderwerp en doel van de excursie is Hemelrijk te Essen en Arboretum Kalmthout.

 

PROGRAMMA

  • 11.00 Verzamelen bij het Arboretum Kalmthout, adres: Heuvel 8 Kalmthout België
  • 11.30 Lezing en boekpresentatie over het werk van John Bergmans.

Door Johanna Karssens-Schüürmann en Marianne van Lidth de Jeude

 Cover boek John Bergmans 1892 1980 klein

John Bergmans ontwikkelde zichzelf als plantenkenner en werkte als kweker, als auteur over de plantenwereld en als tuin-en parkontwerper. In Noord-Brabant en Limburg voorzag hij de industriële en burgerlijke elite, bedrijven en gemeenten van tuinen, parken en plantsoenen. Hij richtte villatuinen in, voorzag wijken van groen en ontwierp botanische tuinen, recreatieparken en begraafplaatsen. Tegelijk besefte hij dat de groeiende belangstelling voor tuinen en tuinkunst om kennis en hulp vroeg. In talloze publicaties voorzag hij tuinliefhebbers en vakgenoten daarom van informatie over ‘het verkwikkelijke tuinvak’.

 

  • 12.30 Lunch
  • 13.30 vertrek naar Hemelrijk en rondleiding door het park.

 

WVR 4873 

Als resultaat van moderne landschapsarchitectuur, hebben we hier te maken met een, in de omgeving ingepast, gerenoveerd en volgens plan aangelegd landschap. De ruimtelijke situering van de individuele elementen -solitaire bomen, bomengroepen en waterpartijen die teruggaan tot oude vennen-alsook de structuur van het geheel, werd overwogen ontworpen, teneinde het huidige indrukwekkende, maar tegelijk ook landelijke tafereel te creëren. Het arboretum Hemelrijk is niet enkel esthetisch waardevol, maar vertegenwoordigt ook een belangrijke dendrologische waarde en is één van de meest complete arboreta van de provincie Antwerpen

 

  • 16.30 Afsluitende borrel bij Arboretum Kalmthout.

 

De kosten voor de excursie bedragen € 20,00 voor de leden van de beide verenigingen en € 35,00 voor niet leden. Wij beschouwen deze excursie als een studiedag in het kader van de nascholing voor tuin- en landschapsarchitecten.

 

Wij verzoeken u uw mogelijke deelname tijdig te bevestigen voor 11 oktober bij het secretariaat van de nvtl Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

In het vooruitzicht van een mooie herfstdag zien wij uw aanmeldingen tegemoet, met vriendelijke groet namens de NVTL en de NDV,

 

Jos van de Lindeloof