Donderdag 12 mei j.l. heeft het NVTL//DSL studententeam haar eerste evenement gehouden. Felixx landscape architects and planners heeft een lezing gegeven op Hogeschool van Hall Larenstein gevolgd door een workshop met studenten waarbij de studenten zijn uitgedaagd om invulling te geven aan het thema ‘gezond landschap’. Felixx heeft hiervoor een lopend project in Zuidhorn ingebracht als casestudie. Het betreft hier een groene dorpsuitbreiding van circa 12 hectare.

image3 2

De uitdaging voor de deelnemers was als volgt? Wat kan het thema gezond landschap betekenen voor bijvoorbeeld het ruimtelijk raamwerk van plan, de verbindingen met de omgeving of de invulling van de bouwkavels?

Wat het "gezonde landschap" daadwerkelijk inhoudt blijkt eenieder breder dan verwacht. Zo worden er open deuren ingetrapt met thema's als biodiversiteit en het opbouwen van een lokale economie. Maar ook is er gekeken naar omgevingsspecifieke eigenschappen, zoals het inpassen van een zichtbare zandrug als langzame verkeersverbinding door het gebied en het toepassen van bijzondere ‘gezonde’ woonvormen.

Deelnemende studenten praten onder het genot van een biertje wat na over het project en de workshop. Erg leuk om aan een project mee te denken wat in een nog-niet-definitieve fase is! Het is een relevante vraag en voor het gezonde landschap zijn genoeg invalshoeken te bedenken.

Marnix Vink (Felixx) vertelt: "Ik ben blij dat we als bureau zijn uitgenodigd om onszelf en de projecten waar we aan werken te mogen presenteren aan geïnteresseerde studenten. Het mee laten denken van studenten in een lopend project blijkt voor beide partijen een leuke en leerzame ervaring. Ik kan dan ook niet anders dan collega bureaus en studenten aanmoedigen om deel te nemen aan de volgende evenementen die door het NVTL//DSL studententeam worden georganiseerd. Iedereen die iets heeft bijgedragen aan het evenement op 12 mei, bedankt voor de leuke middag".