De Sir Geoffrey Jellicoe Award 2020 gaat naar Kongjian YuPortrait 2409

Tijdens een virtuele prijsuitreiking op 8 oktober 2020 kondigde IFLA-president James Hayter de Chinese landschapsarchitect Kongjian Yu aan als winnaar van de Sir Geoffrey Jellicoe Award 2020.

De Sir Geoffrey Jellicoe Award eert een levende landschapsarchitect wiens "prestaties en bijdragen een unieke en blijvende impact hebben gehad op het welzijn van de samenleving en het milieu en op de promotie van het beroep van landschapsarchitectuur." Het is de hoogste eer die IFLA een landschapsarchitect kan schenken. De onderscheiding is vernoemd naar de Britse landschapsarchitect Sir Geoffrey Jellicoe, een van de oprichters van IFLA.

Kongjian Yu behaalde zijn Bachelor of Agronomy in Landscape Architecture en Master in Landscape Architecture (Beijing Forestry University), en Doctor of Design aan de Harvard University in 1995 met een proefschrift getiteld 'Security Patterns in Landscape Planning.' Yu is de oprichter van Turenscape, het eerste en een van de grootste particuliere architectuur, landschapsarchitectuur en stedenbouwkundige bureaus in China.

Al meer dan 20 jaar vecht Yu tegen de verslechterende ecologie en het milieu. Zijn baanbrekende onderzoek naar het Ecologisch Veiligheidspatroon (1995) en Ecologische Infrastructuur, Negatieve Planning en Sponge Cities (2003) is door de Chinese overheid aangenomen als een raamwerk voor landelijke ecologische beschermings- en herstelcampagnes.

Yu definieert landschapsarchitectuur als de kunst van het overleven. Hij is geboren in de Chinese provincie Zhejiang en putte inspiratie uit zijn landbouwervaring in zijn kinderjaren en de oude wijsheid van water- en afvalbeheer om een reeks op de natuur gebaseerde oplossingen te ontwerpen en te testen.

Tot zijn meest erkende projecten behoren het Shanghai Houtan Park, Harbin Qunli Stormwater Park, het Qinhuangdao Red Ribbon Park, Zhongshan Shipyard Park, de Rice Campus for Shenyang Jianzhu University, Tianjin Quaoyuan Park, Qian'an Sanlihe Greenway, Jinhua Yanweizhou Park en Quzhou Luming Park.

Zijn werk is opgenomen in publicaties als Landscape Architecture Magazine, Topos, Domus, Architecture Review, Architectural Record en Architecture Design. Het recente boek Designed Ecologies: The Landscape Architecture of Kongjian Yu verkent Yu's werk met uitgebreide documentatie van geselecteerde projecten en essays.

Yu heeft 25 boeken en meer dan 300 artikelen gepubliceerd en is oprichter en hoofdredacteur van het tijdschrift Landscape Architecture Frontiers. Hij speelde een belangrijke rol bij de oprichting van de Graduate School of Landscape Architecture aan de Universiteit van Peking, en is oprichter en hoofdontwerper aan het College of Architecture and Landscape Architecture.

De jury stelde vast: “Yu is ongetwijfeld een van de meest invloedrijke landschapsarchitecten ter wereld. De zichtbaarheid van zijn spraakmakende ontwerpwerk, zijn lezingen en educatieve activiteiten hebben een grote impact op zowel professionals en studenten als op een breder publiek en verandert de perceptie van het beroep”.

Met de aankondiging van de prijs voor 2020 voegt Kongjian Yu zich bij de Amerikaanse landschapsarchitecten Kathryn Gustafson en Anne Whiston Spirn, en onze eigen landschapsarchitect Dirk Sijmons, die de meest recente winnaars waren in respectievelijk 2019, 2018 en 2017.