Voorjaarszon schijnt op bestelling. Crisp en clear staan de plantvakken erbij, alsof alles net uit de verpakking is gehaald. De opening wordt dit jaar verricht door KLM topman Pieter Elbers. Een logische keus, gezien de langdurige band die Keukenhof heeft met de maatschappij die een groot aandeel heeft in de aanvoer van bezoekers. Deze bestaan nog steeds voor 75% uit het buitenland, met een totaal van 1,4 miljoen vorig jaar. Toeristen het land in, bloemen eruit zou je kunnen zeggen. Dit kan de KLM topman beamen: de export van bloemen, door de lucht vervoerd, behelst een equivalent van 400.000 bossen bloemen per dag ! 

Het ontwerp (de vacature voor een nieuwe parkontwerper staat nog uit) staat ‘in dienst van de inzenders, de bollenleveranciers. Elk heeft een vaste plek in het park, met bedrijfsnaam op een bord, maar voor de particuliere bezoeker zijn deze amper interessant. Uitgesneden plantvakken als in Iîe flottantes, een ontwerpkundige toepassing die in een gewone tuin nogal uit den boze is. 

Ook het voorplein met het stoere, op de toekomst gerichte entreegebouw van de architecten van Mecanoo is in deze stijl ingericht, met verhoogde plantvakken, die echter subtiel uitlopen in hoogte. Net voldoende om niet verloren te raken op het grote plein, maar toch een groen gevoel geven. Hier mocht zelfs siergras gebruikt worden, naast de vulling van crocus, narcis en hyacint. 

In het park wederom veel harde contrasten in kleur : blauw-geel, rood-wit en geel-knalrood staan pal naast elkaar.  De inzenders bepalen het sortiment. Voor vakgenoten die het nationale highlight tot nog toe overgeslagen hebben bestaat de uitdaging erin om eens te kijken hoe je dit landschappelijke, door Zocher ontworpen park zelf zou indelen. Er staat een selectie aan monumentale bomen en oude Rododendrons, zo hoog zie je ze nergens. Een verscholen Japanse tuin èn laten we zeggen goedbedoelde inspiratietuinen. Laat in de middag, heb je het park bijna voor jezelf. 

 

Beeld: Lucie Nijsen   Beeld: Lucie Nijsen

Het thema voor de komende acht weken Tulpenweelde is dit jaar Flower Power. 

 

Tekst en foto's: Lucie Nijsen