Landschapsarchitect Paul Roncken (1972) verdedigt op 14 maart zijn proefschrift ’Shades of Sublime’ in de Aula van de Wageningen Universiteit (16:00). Paul heeft na 10 jaar onderzoek en ontwerp het oude kader voor schoonheid van het landschap verruild voor sublieme landschappen. ‘Omdat', zo beweert hij ‘anders het cliché van het landschap de overhand krijgt en Nederland bevriest in valse romantiek met recreërende massa’s en uitgehongerde hekrunderen’. Naast een lijvig boek in het Engels heeft Paul een toegankelijke en verhalende website opgesteld om zijn onderzoek te delen. Zijn werk staat niet op zichzelf maar wordt al door enkele generaties van door hem opgeleide jonge landschapsarchitecten in praktijk gebracht. 

Paul Roncken

Historisch gezien wordt het sublieme vaak geassocieerd met grootse en verbazingwekkende natuur. Dit promotieonderzoek baant zich een weg naar een 21e-eeuws idee van het sublieme, waarbij verontrustende fenomenen een plek krijgen zoals verstoring van ecosystemen en klimaatverandering. Het sublieme staat nog steeds symbool voor een zekere onmacht wanneer men wordt geconfronteerd met ‘negatieve’ esthetische ervaringen. Landschapsontwerpen zijn nu nog een luxe product waar veel overheden maar weinig geld voor over hebben terwijl ze er wel mee te koop lopen om woningbouw en vestigingsklimaat duurder mee te kunnen verkopen. Het sublieme is in de loop van de geschiedenis altijd een breekijzer geweest om menselijk gedrag aan te passen door nieuwe betekenissen te ontwikkelen. Voor de 21e eeuw zijn dat nieuwe energielandschappen, nieuwe vormen van landbouw, mobiliteit en stedenbouw. Juist voor deze gigantische landschapstransformaties is een subliem breekijzer nodig. Naast wetenschapper en ontwerper is Paul Roncken provinciaal bouwmeester van de provincie Utrecht, wat hem de gelegenheid geeft om zijn onderzoek zo concreet mogelijk uit te werken in een Omgevingsvisie. 

———————————————————————————————————————

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Paul Roncken, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.