Gedenkwaardige plekken; sacraal landschap

Oproep voor ontwerpen van herdenkingsplekken

Bermmonumenten naast een dodelijk kruispunt, met briefjes, bloemen en foto’s bij de bewuste boom. Spontane gedenktekens en stille tochten maken het verlies van dierbaren tastbaar, of het nu gaat om vrienden, familieleden of BN’er. Grote rampen, zoals met MH17, vragen om gedenkwaardige plekken. Rituelen op begraafplaatsen kunnen niet zonder ruimtelijk ontwerp. Er is een groeiende aandacht voor begraven en herdenken in de natuur of het bos.

Rousseau Ermenonville jm 2005 CCI16122016 4

De Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur (NVTL) vraagt bureauleden om ruimtelijke ontwerpen voor herdenkingsplekken. Van integrale sacrale landschappen, begraafplaatsen, tot omgevingen van urnenmuren of collectieve monumenten. Ook ruimtelijke ontwerpen in samenwerking met beeldend kunstenaars of beheerders. Het doel is publicatie in een themanummer van het tijdschrift Tuin & Landschap (T&L), dat in september 2017 verschijnt. Wanneer de oogst groot is, wordt overwogen om er een reizende tentoonstelling aan te wijden.

De centrale vraag is: Welke rol speelt de omgeving bij rouwverwerking en hoe maakt ruimtelijk ontwerp dat tastbaar?

Voorbeelden:

  • Renovatie, revitalisatie, uitbreiding en beheer van bestaande begraafplaatsen
  • Tastbaar gemaakte individuele en collectieve rituelen van rouwverwerking
  • Beleven van natuur en biodiversiteit (symboliek van lork, vuilboom en bos)
  • Herontwerp van begraafplaatsen als openbare parken
  • Artistiek verbeelden (beeldende kunst in samenwerking met ruimtelijk ontwerp)
  • Digitale technieken (online monumenten, herdenkingssites op locatie)

 

Alleen spraakmakende ontwerpen van gedenkwaardige plekken worden gepubliceerd. Niet alleen recente ontwerpen maar ook herontwerpen, uitbreidingen en beheervisies van bestaande monumenten en begraafplaatsen. Doel is tonen van een breed scala aan integraal ontworpen, gerealiseerde en volgroeide plekken. Sinds de aanleg dienen minstens twee groeiseizoenen te zijn verstreken, zodat de eerste kinderziektes en inboetwerkzaamheden achter de rug zijn.

De selectiecommissie bestaat uit Miranda Vrolijk (T&L), Ada Wille, Jos van de Lindeloof en Johan Meeus (NVTL).

Download hier de voorwaarden en inzendformulier.

De deadline voor inzenden is vrijdag 24 februari 2017.