Excursie Werkgroep DSO (Duurzaam Stedelijke Ontwikkeling)

Alkmaar en Heerhugowaard
Datum
vr 18 MEI

Beschrijving

Stad van de Zon, Heerhugowaard en Vroonermeer-Noord en -Zuid, Alkmaar

Héél lang geleden heeft de werkgroep DSO van BNSP/NVTL zich intensief beziggehouden met het analyseren en beschrijven van, indertijd, duurzaam gerealiseerde of ontworpen initiatieven binnen Nederland. Het betrof de ‘iconen van de Nederlandse duurzame stedenbouw’.

Deze hebben voor een groot deel een weergave gekregen in de productie ‘Nationaal Pakket Duurzame Stedebouw’ en vervolgpublicaties ‘Duurzame Stedenbouw’, ‘The Next Step’ etc.

Nu, enige decennia later, willen we kijken en evalueren hoe we deze initiatieven en wijken, met de blik en kennis van nu, beoordelen en waarderen. Vanuit die optiek hebben we in 2016 in Culemborg de wijk Eva-Lanxmeer bezocht – èn kritisch doorgelicht.

Ook dit jaar organiseren we weer een ‘hernieuwde kennismaking’ met een icoon: de Stad van de Zon in Heerhugowaard.

We combineren dit met een bezoek aan een duurzame wijkontwikkeling in Alkmaar: Vroonermeer-Noord en –Zuid. Tevens worden we daar bijgepraat over de afsluiting van de woning van het gas en de warmtevoorziening van  Vroonermeer-Noord met restwarmte van de vuilverbrandingsinstallatie (HVC).

Het PROGRAMMA is als volgt:

13.00 Verzamelen in Wijkcentrum Mare Nostrum

(Arubastraat 2, 1825PV Alkmaar) 

Aldaar koffie/thee

Toelichtingen door:

  • Ed Diepenmaat: (voorm. hfd. Sector RO Alkmaar) Vroonermeer-Zuid
  • Wendy Sanders (Omgevingsontwerper Gemeente Alkmaar): Vroonermeer-Noord
  • Joost Beilschmidt, Projectleider Aanleg Warmte, HVC Warmte BV

 

14.00 Wandeling door Vroonermeer-Zuid en -Noord

15.00 Transfer (auto's) van Mare Nostrum naar gemeentehuis Heerhugowaard (Parelhof 1, 1703EZ Heerhugowaard) parkeren in parkeergarage onder gemeentehuis

Toelichting door: Joost Bruijn (Projectmanager Stadsontwikkeling, cluster Regie en Ontwikkeling, Gemeente Heerhugowaard)

Discussie

Koffie/thee

16.00 Transfer (auto's) van gemeentehuis Heerhugowaard naar De Stad van de Zon

16.30 Korte wandeling door Stad van de Zon

17.30 Transfer (auto’s) van De Stad van de Zon naar SKEEF Waterski-centrum (Strand van Luna 3, 1704ZZ Heerhugowaard)

Nabespreking en borrel

Na afloop: ieder zijns weegs

Wil je mee ? Geef je dan op voor 7 mei bij  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., met cc richting Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Degenen die zich aanmelden ontvangen t.z.t. een officieel aanmeldingsformulier waarin ook wijze van betalen wordt aangegeven.

Prijs: € 30,-; leden van BNSP en NVTL krijgen een korting van € 15,-- .

Er is plaats voor max. 25 deelnemers; bij naderende overschrijding van dit aantal hebben leden van BNSP en NVTL voorrang en wordt er een wachtlijst aangelegd – er vallen altijd mensen af.

Bereikbaarheid per o.v.

Lopend vanaf  NS station Alkmaar Noord:  het wijkcentrum Mare Nostrum aan de Arubastraat 2 in Alkmaar bevindt zich in het stadsdeelcentrum De Mare op ca. 15 minuten lopen  vanaf het station.

Per bus vanaf NS station Alkmaar Noord: regelmatig vertrekken bussen vanaf het station richting Daalmeer (lijn 3 en 4) die stoppen in De Mare.

Heb je nu al vragen ?

Neem dan contact op met Bert Harmelink (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; +31.6.83432811) of Ed Diepenmaat (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; +31 6.21855942).